DAF inleder leveransen av fullständigt eldrivna LF Electric-lastbilar

DAF Trucks har inlett leveransen av sina LF Electric-distributionslastbilar med nollutsläpp för användning i stadsmiljöer. Den första DAF LF Electric-lastbilen kommer att köpas av den nederländska logistiktjänstleverantören Nabuurs, som kommer att använda den för leveranser till hotell och restauranger som tillhör bryggeriet AB InBev i Groningen.

2018 blev DAF den första europeiska lastbilstillverkaren att lansera en fullständigt eldriven lastbil på marknaden: CF Electric. Den har en räckvidd på cirka 20 mil vid eldrift. Effektiv planering och smart laddning av batterierna innebär den kan köra cirka 50 mil om dagen på bara eldrift.

LF Electric för distributionstransporter
CF Electric är lämpligare för regional distribution till stormarknader och för sophämtningstjänster men eftersom LF Electric är mer kompakt är den lämpligare för enklare distributionsuppgifter. LF Electric är tillgänglig som 19-tonslastbil (med hjulbas på 5,30 eller 5,85 meter) med nyttolast på 11 700 kg.

Laddning en gång om dagen
LF Electric har en elmotor på 260 kW (toppkapacitet: 370 kW) som drivs av ett kobolt- och magnesiumfritt litiumjärnfosfatbatteri på 282 kWh (252 kWh effektivt). Det ger den en räckvidd på upp till 28 mil, vilket är mer än tillräckligt för de dagliga rutterna för normal innerstadsdistribution.

Långsam och snabb laddning
En praktisk egenskap för nya DAF LF Electric är det kombinerade laddningssystemet. Med långsam laddning (400 V växelström, 22 kW, trefas) går det att ladda batteriet från 20 till 80 % på 6,5 timmar. En full laddning (0 till 100 %) tar upp till 12 timmar. Dessutom går det att snabbladda batteriet (650 V likström, 150 kW). Det går att ladda batteriet från 20 till 80 % på bara 60 minuter eller på 2 timmar när det är fullständigt urladdat.